Äkillinen kurkunpäätulehdus (laryngitis acuta) / by Pasi Räsämäki

Erittäin ikävä kurkunpään ongelma iski uudelleen. Muutama viikko sitten oli tätä samaa sorttia nautittavana. Ikävää minulle, mutta silkkaa iloa tietysti niille jotka eivät kestä juttujani.

Tässä lainaus, lähteenä: Therapia Fennica.fi.

Akuutti laryngiitti liittyy usein äkillisiin ylähengitysteiden tulehduksiin, ja on niiden lailla respiratoristen virusten aiheuttama. Akuutissa kurkunpäätulehduksessa pääoire on äänen käheys, joka liittyy usein muihin akuutin ylähengitystietulehduksen oireisiin kuten nuhaan, yskään, kurkkukipuun ja kuumeiluun. Diagnoosi perustuu anamneesiin ja kurkunpään tutkimukseen peilillä (indirekti laryngoskopia) tai fiberoskoopilla.

Tyypillisesti äänihuulet ovat punoittavat ja turpeat, mutta niiden liike on normaali. Laboratoriokokeista tai kuvantamistutkimuksista ei ole hyötyä akuutin laryngiitin diagnostiikassa.

Hoito on oireenmukaista: höyryhengitys lievittää potilaan vaivoja, ja siihen kätevänä apuvälineenä on vesipiippu, jossa hengitettävä ilma kostuu kulkiessaan piipun täytteenä olevan keittosuolapatsaan läpi. Oleellista akuutin laryngiitin hoidossa on äänilepo ja riittävän pitkä sairausloma eritysesti puhetyötä tekevillä. Työtehtävien laatua on siksi syytä kysyä tältä kannalta erityisen tarkasti. Esimerkiksi opettajalle vähintään viikon sairausloma on usein tarpeellinen, ja työhön paluun ajankohdan arvioimiseksi potilaan voi pyytää uudelleen vastaanotolle sairausloman lopulla.

Puhetyötä tekevän huonosti hoidetusta akuutista laryngiitista voi aiheutua tilanteen kroonistuessa mm. pitkällisiä ääniongelmia ja sairauslomia. Muuten akuutin laryngiitin oireenmukainen hoito noudattelee akuutin ylähengitystietulehduksen hoitoperiaatteita (lepo, tarvittaessa tulehduskipulääke, kuumeisen potilaan riittävä nesteytys).