Halpaa herkkua - kaalia ja häränhäntiä. / by Pasi Räsämäki

Palkansaajana on usein talous vähintään yhtä kuralla kuin opiskelijoillakin. Huomasin toki vasta ruokapöydässä että tämän herkun kulut olivat alle viisi euroa. Ei mitenkään hurja summa. Kaikki säästö on toki kotiinpäin ja voidaan hassata muihin tarkoituksiin.

Tokihan tämä nyt vaatii aikaa ja pienen motivaation puuskan.

Vaihe 1. Liemi.

Paketti häränhäntiä (puolisen kiloa)
Pikkuinen lanttu
Sipuli
Pari porkkanaa
Pari valkosipulinkynttä
Mausteita tilanteen mukaan (suolaa pikkuisen, mustapippuria, laakerinlehti tms.)

Liemen keiton voi aloitella edellisiltana. Huippumotivoituneena toimiessasi tuuppaa hännänpalat ja kasvikset hetkeksi uuniin (jonkun muun ruoantekeleen jälkeen vaikkapa, niin ei tarvitse omantunnonarkana erikseen käyttää energiaa). Paahda hiukan väriä häntiin ja kasviksiin.

Pistä tämän jälkeen palikat kattilaan tai pataan - pistä pohjalle roima loraus öljyä. Pintaan saa tässäkin vaiheessa väriä pistämällä reilummin startissa lämpöä pataan.

Lisää vettä niin etteivät palikat porise liian kuivana - pinta peittoon on hyvä ohje.

Anna porista vähintään pari-kolme tuntia - mitä pidempään sen parempi.

Pistä pata viileään porstuaan tai sopivaan paikkaan.

Vaihe 2. Kaalit pataan.

Pistä pata liedelle - tähän ei mitenkään huikeita tehoja tarvita.
Kun liemi on muuttunut kiinteähköstä olomuodostaan nestemäiseksi nostele hännänpalat kuiville - rapsi niistä lihat irti. Survo pehmeät kasvikset pienemmiksi kappaleiksi liemeen - niistä tulee mukavaa tuhtiuden tunnetta. Heitä lihat takaisin pataan.

Suikaloi pieni kaali (noin kilo) ja heitä se pataan. Anna porista hetki - testaa makua, lisää mausteita harkinnan mukaan (suolaa, pippuria, pieni liraus sitruunaa kenties, hunajaa reilu ruokalusikallinen).

Lähde hetkeksi ulos kävelemään rakkaidesi kanssa - anna padan porista sillä välin pienellä lämmöllä. Jos leikitään että nyt tunti ainakin minimissään, mitä pidempään hermot kestävät sen parempi.

Tarjoillessa kannattaa kokeilla sopiiko suuhusi jokin hapanta maitotuotetta padan silmäksi.