Jäätelöstä asiaa. / by Pasi Räsämäki

Luin tuossa taannoin Teron jutun jäätelöstä ja olin aika sekaisin ilosta - niin pahasti etten tajunnut että juttu olikin Riitan kirjoittama :)

Itse tykkäsin kovasti Piparnakkelista josta sittemmin versioitui nykyinen Puffet, vai oliko niin että ne olivat jopa yhtä aikaa joskus kylmälaarissa tarjolla. Olen harrastusluonteisesti yrittänyt aina bongailla uusia jäätelöitä kun niitä on eteen osunut. Pari epäonnistunutta kokemusta puutteellisen hygienian tai kylmäketjun ongelmien vuoksi on joskus tuonut mukavaa jännitystä pariin ulkomaanmatkaan.

Erityisesti täytyy mainita tuo Vuonoksen jäätelö joka kotimaakunnan tuotteena täytyy nostaa esille. Tuote on uusi ja menee heittämällä kärkisijoille kun listaillaan mitä on parasta teollista jätskiä Suomessa.

Kotijäätelöt on sitten asia erikseen, niitähän on parhaimmillaan mahdollista maistaa sekunnin vanhoina. Tuoreus on melkoinen valtti sen lisäksi, että jäätelö voi ihan oikeasti maistua uusille mauille.

Pitkään haaveilin laadukkaan jäätelökoneen hankkimisesta. Olen jo melkein päätymässä siihen ettei taloustilanne taida ikinä parantua, niin että investointi olisi mahdollista. Lidl kauppasi tällä viikolla pientä peruskonetta hintaa 25 euroa. Ajattelin että kokeilen miten laite toimii. Parin testikerran jälkeen voi todeta että toimiihan se. Jäätelökonehan on simppeli laite, jonka ideana on pyöritellä esivalmistettua massaa kylmässä sammiossa. Tässä laitteessa tuo kaukalo johon massa sujautetaan, on reilun litran vetoinen ja se kylmennetään pakastimessa. Yleiskoneen vispilän kaltaista kevyttä melaa pyörittää pieni sähkömoottori. Kätevä nikkari ideoi varmasti miten olemassa olevasta yleiskoneesta saa kätevästi samanmoisen päristimen.

Jäätelönteko koneella on simppeliä, se menee näin.

Prosessin yleiskuvaus.

1. Lukaise huviksesi oman koneesi ohje. Tee koneen esivalmistelut sen mukaan. Lidlin laitteen sammio laitetaan pakastimeen edellisenä päivänä kuin itse jäätelöä on tarkoitus valmistaa.

2. Tee jäätelömassa valmiiksi ja viilennä se jääkaappikylmäksi. Jääkaapissa siihen menee 3-4 tuntia. Itse viilensin juuri massaa noin tunnin verran pakastimessa ja sitten vielä hetken jääkaapissa.

3. Kokoa kone ja laita se pyörimään > lorauta massa koneeseen. Kylmä kulho on niin kylmä että se jäädyttää massan aika rivakasti, kun laitteen laittaa ajoissa päälle ei massa jumita kiinni seinämiin.

4. Pyörittele massaa puolisen tuntia. Lidlin koneen ohjeessa kannustetaan siirtämään kulho hetkeksi pakastimeen jos se ei ole valmis 40 minuutin pyörityksen jälkeen.

5. Kun massa alkaa olla jäätelöä - huomaa sen konkreettisesti siitä että aiemmin löysä lieju onkin muuttunut ihan jäätelön näköiseksi kiinteäksi nautintoaineeksi. Hiukan kannattaa tarkkailla missä vaiheessa massa kiinteytyy - eilinen testi meni jo aika jämäkäksi ja se oli vaikeata irroitella annoksiksi. Tänään olin tarkempi asiassa ja homma hoitui helpommin.

Perusresepti.

Tarveaineet, ja unohda sana kevyt heti aluksi:

6 munan keltuaista
4 desiä kermaa
2 desiä maitoa (voi tehdä myös pelkästään kermasta)
60 grammaa sokeria
10 grammaa vaniljasokeria (kun ei kaupassa ollut vaniljatankoa)

+ Lisäksi voi kokeilla jotain muuta, itse laitoin hippuisen kardemummaa, ja hienosti toimii.
+ Kolmisen desiä pakastettuja mansikoita. Tai jotain muuta marjaa/hedelmää, eilen tein raparperikompottia jota lisäsin perusmassaan.

1. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi
2. Laita kattilaan kerma sekä maito ja hämmentele lämmittäessä. Idea on laittaa tässä vaiheessa mausteet mukaan - lämpimään kermamaitoseokseen saa kaikenlaisia makuja helposti siirrettyä. Vältä kiehumista - nopea kiehautus on ok.
3. Kaada kermamaitoseos keltuaisvaahtoon rivakasti sitä samalla hämmentäen.
4. Kippaa seos takaisin kattilaan ja laita pienelle lämmölle. Hämmennä lastalla viitisen minuuttia, kunnes huomaata että seos alkaa saostumaan. Sen huomaa siitä että se jää hiukan kiinnin puulastaasi tai lusikkaan jolla hämmennät.
5. Lorauta seos astiaan joka mahtuu jääkaappiin. Jäähdytä seosta.
6. Lisää marjat/hedelmät jäähtyneeseen seokseen.
6b. itse käytin tänään pakastettuja mansikoita jotka suhautin ensin tehosekoittimella puruiksi. Kun ne lisäsi jo vähän jäähtyneeseen perusmassaan - edesauttoi se jääkaappikylmyyden saavuttamista.
7. Kun massa on kylmää - toimi koneen ohjeen mukaan.

Joutavista mun valkuaisista voi tehdä vaikka marenkia.