WORK –DREAM
layers of life


Lehdistötiedote 26.10.2016
Pasi Räsämäki
WORK –DREAM layers of life
Valokuvanäyttely 7.9.-6.10.2017
Taidekeskus Ahjo, Joensuu

Maailma ympärillä tuntuu korostavan erilaisen ja jännittävän kokemista. Minulle kiinnostavampaa on ollut ihmisten yhteisten tapojen ja ajatusten löytäminen. Valokuvaajana minulla on mukanani työkalu, jonka avulla olen voinut harjoitella ihmisten kohtaamista arkisesti kadulla.

Olen valokuvannut taidekeskus Ahjossa esillä olevaa valokuvasarjaa WORK –DREAM, layers of life kolmessa maassa, yhtä monella mantereella. Prosessi on edennyt katuvalokuvauksen hengessä – tarkoituksena kuvata yksilön arvokkuutta korostavia keskittyneitä muotokuvia ihmisistä työnsä ääressä. Valokuvissa näkyy kaikille yhteinen ylpeys omasta tekemisestä – ja toisen ihmisen hyväksyminen arkisessa kohtaamisessa.

Aloitin projektini puolivahingossa Intiassa vuonna 2013. Pitkillä kävelyilläni kaupungilla valokuvasin aluksi kaikkea jännittävää ja erilaista, kuten moni muukin eksoottiseen paikkaan päätynyt. Viikon työskentelyn jälkeen huomasin ajattelevani, kuinka tavallisia ja samanlaisia asioita on joka paikassa: Kotikadulla Intiassa oli iso rakennustyömaa, ihan kuin kotimaassakin lähikulmilla. Puolen kilometrin päässä Intian asunnoltani oli riksa-asema, kotona Joensuussa matkaa taksiasemalle on vain hiukan enemmän. Torikauppias, poliisi, puistotyöntekijä - tuttuja ihmisiä katukuvassa melkein missä päin tahansa liikkuukin. Päätin jatkaa katukuvassa näkemieni tavallisten ihmisten kuvaamista kotimaassa ja tulevilla matkoillani.

Haluan tehdä näkyväksi sitä, miten ihmiset ovat samanlaisia vaikka kulttuuri on eri. Ihmisyydessä tuntuu pohjimmiltaan olevan enemmän yhteisiä kuin erottavia asioita. Valokuvasarjassa olen kuvannut ihmisiä arjessa, työssä. Olen pyrkinyt tuomaan tavanomaisessa elämässä mukana olevaa arvokkuutta näkyväksi. Samalla haastattelin kuvattavia heidän haaveistaan ja unelmistaan.

Arkisen työn samankaltaisuus näkyy. Kuvista ei ole vaikea löytää yhdistäviä asioista jokapäiväisen leivän hankkimisesta ja arjen haasteista. Se mikä ei näy kuvissa, on ihmisten unelmat ja haaveet, ja niiden samankaltaisuus. Kulttuurierot eivät tee ihmistä niin erilaiseksi kuin ensivilkaisulla voisi luulla.

Tiedote ja kuvat ladattavissa tiedostoina > goo.gl/5nHPbI

John Williams Maataloustyöntekijä Champaign-Urbana, USA 2015 Toiveeni on viljellä maata perheeni mailla, jotka isoisoisäni, jonka mukaan minut on nimetty, aikanaan hankki, ja jatkaa luonnonmukaista viljelyä, myydä satoa torilla ja kaikkea sellaista.   Lehdistökuva ladattavissa  tästä.

John Williams
Maataloustyöntekijä
Champaign-Urbana, USA 2015
Toiveeni on viljellä maata perheeni mailla, jotka isoisoisäni, jonka mukaan minut on nimetty, aikanaan hankki, ja jatkaa luonnonmukaista viljelyä, myydä satoa torilla ja kaikkea sellaista.

Lehdistökuva ladattavissa  tästä.

Antti Pöllänen Rakennusmies Joensuu, Suomi 2016 Suurin haave olisi varmaan olla taloudellisesti riippumaton, että voisi keskittyä kaikkeen tekemiseen. Minulla riittäisi omia hommia, mielikuvitus vain olisi rajana: perheen kanssa matkailu kotimaassa ja ulkomaillakin voisi käydä, ja voisin rakentaa vaikka kesämökin.   Lehdistökuva ladattavissa tästä.

Antti Pöllänen
Rakennusmies
Joensuu, Suomi 2016
Suurin haave olisi varmaan olla taloudellisesti riippumaton, että voisi keskittyä kaikkeen tekemiseen. Minulla riittäisi omia hommia, mielikuvitus vain olisi rajana: perheen kanssa matkailu kotimaassa ja ulkomaillakin voisi käydä, ja voisin rakentaa vaikka kesämökin.

Lehdistökuva ladattavissa tästä.

Alla kartta taidekeskuksen sijainnista.
Osoitehan on: Taidekeskus Ahjo Kirkkokatu 23 - 80100 Joensuu – pihapiirissä sijaitsee myös Joensuun taidemuseo
Nettisoite on: taidekeskusahjo.net

Iso - helpommin luettava tiedosto tästä.
Lehtijuttu Karjalaisen 5.11.2016.